Mån-Tor 09-17, Fre 09-14

 

Riskutbildning personbil

Riskutbildning del 1, Riskettan

Sedan den 1 april 2009 är den obligatoriska riskutbildningen utökad i två delar.

 
Riskettan

Riskutbildning del 1 - eller riskettan, som många kallar den - ger dig kunskap om och insikt i hur alkohol, andra droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan.

Kursen tar cirka 3 timmar. Efter utbildningen ska du känna till följande:

  • Reglerna för rattfylleri och trötthet i trafiken.
  • Hur passagerare, mobiltelefoner, stress och andra distraktionsfaktorer påverkar dig som förare.
  • Hur olika typer av beteenden och attityder påverkar dig och andra i trafiken.
  • Olycksrisker hos olika grupper såsom ”män-kvinnor”, ”yngre-äldre”.
  • Risker, konsekvenser och påverkan av rattfylleri, drogmissbruk och trötthet, samt hur du ska undvika negativa beteenden i trafiken och hindra andra.
Boka riskettan

Det är enkelt att boka Riskutbildningen del 1 hos oss. Du kan anmäla dig via vårt webbformulär eller kontakta oss. Är du inskriven elev på vår trafikskola kan du även göra bokningen via elevcentralen.

Tänk på att du måste ha ett giltigt körkortstillstånd för att gå denna kurs.

Vi håller endast riskettan på svenska, annars behöver du ta med dig en tolk. Tolken ordnar du själv på egen bekostnad, säg till oss om att du ska ha en tolk med dig.

 
Halkan

Riskutbildning del 2 - eller halkan, som många kallar den handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

trafikskola malmö Halka

Halkan görs på Bulltofta Banan i Malmö och den är ca 3,5 timmar lång. Du som elev åker tillsammans med din halklärare från trafikskolan, om du önskar att ta dig ut själv talar du om detta för trafikskolan.

Denna del skall göras sent i din körkortsutbildning, eftersom det krävs att du kan manövrera bilen på ett bra sätt och att du har erfarenheten att förstå och bedöma olika risksituationer.

Din trafiklärare kommer i samråd med dig boka en tid för halka när du är i slutskedet av din utbildning eller om du anses ha tillräckliga kunskaper för att klara utbildningen.

Om du inte är inskriven elev på trafikskolan och önskar göra halkan via trafikskolan måste du genomgå en testlektion innan trafikskolan kan boka dig. Om du inte vill genomföra en testlektion kan du alltid boka dig privat på halkbanan, gå till www.bulltoftabanan.se så hjälper dem dig.

 

Riskutbildning motorcykel

 
Riskettan

Riskutbildning del 1, omfattar alkohol och andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Du kan gå kursen när som helst under din utbildning och är giltig i 5 år.

Under kursen får du diskutera och reflektera kring olika riskbeteenden i trafiken, målet är naturligtvis att du aldrig ska bli en siffra i olycksstatisktiken. Det speciella med de risker som tas upp på denna kurs är att du i stort sett kan välja bort dem.

Riskettan är minst 3 timmar lång och innehåller ingen praktisk körning utan är endast en föreläsning, du blir godkänd genom ditt aktiva deltagande enligt kursplanen.

Riskettan hålls i vår teorisal på trafikskolan och du kan boka en tid genom vår hemsida, via kontoret eller elevcentralen.

Vi håller endast riskettan på svenska, annars behöver du ta med dig en tolk. Tolken ordnar du själv på egen bekostnad, säg till oss om att du ska ha en tolk med dig.

 
Risktvåan

Hur går riskutbildningen till och varför finns den?
Alla som ska ta ett körkort för bil eller motorcykel måste gå en obligatorisk riskutbildning i två delar, Riskettan A och Risktvåan A. Utbildningen kom till därför att olyckssiffrorna för nyblivna mc-förare är mycket negativa och riksdagen ansåg att det måste göras något för att ändra på detta. I kursplanen står det:

”Riskutbildning del 2 ska belysa riskerna med motorcykelkörning, vanliga olyckssituationer och farliga beteenden samt möjligheterna att undvika risker förknippade med sådan körning. Utbildningen ska även öka elevens riskmedvetande, självinsikt och medvetande om sina egna begränsningar. Utbildningen syftar också till att eleven ska inse hur olycksrisk har samband med hastighet och förarbeteende, samt dess betydelse vid trafikolyckor. Genom att förstå dessa samband förväntas eleven få bättre förståelse för betydelsen av att vara förutseende och anpassa sin hastighet, samt få ökad motivation att köra med stora säkerhetsmarginaler.”Vi hoppas att denna utbildning ska hjälpa dig att ”tänka efter före” så att du på ett säkert sätt kan njuta av många härliga mil på din motorcykel utan att vare sig du eller någon annan kommer till skada.

Vi håller till på vår mc-bana. Utbildningen är mest praktiskt, det vill säga att vi är ute på banan och gör diverse övningar, men den innehåller också lite teori. Att vi är ute på banan betyder inte att du kör hela tiden. En stor del av tiden går åt till diskussion och reflektion.

Tänk på att detta är en riskutbildning och ingen färdighetsträning. Det betyder att du förväntas kunna köra motorcykel på en nivå som motsvarar körprovet. Det är också därför som kursen ligger i slutet av utbildningen. Uppfyller du inte kraven finns det risk att du inte får fullfölja kursen eftersom säkerhetsrisken då blir för stor för både dig själv, övriga kursdeltagare och personal. Kom därför väl förbered till kursen.

Vi tillhandahåller all utrustning du behöver för att genomföra kursen, såväl när det gäller fordon som personlig skyddsutrustning. Vill du använda egen utrustning går det bra men tänk på att du då själv ansvarar för den. Våra försäkringar täcker bara skador på våra fordon och vårt material. Tänk också på att det är din lärare som avgör om utrustningen uppfyller våra säkerhetskrav.

Risktvåan görs på Bulltofta Banan i Malmö och den är ca 4,5 timmar lång. Du som elev åker tillsammans med din lärare från trafikskolan, om du önskar att ta dig ut själv talar du om detta för trafikskolan. Du bör vara på trafikskolan i god tid så att du hinner byta om innan ni åker ut på banan.Dela med dig:
Kontakta oss

Caroli Trafikskola

Telefon:

E-post:

Hemsida:

Karta:

Mäster Nilsgatan 20

211 26 Malmö

040-656 60 60

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Google maps

Öppet tider

RECEPTIONEN

Mån-Tors

Fred

Lunch stängt (ej fredag)

KÖRTIDER

Mån-Tors

Fredag

Lördag

Söndag

09:00-17:00

09:00-14:00

12:30-13:30

07:15-18:55

07:15-16:30

Stängt

Stängt

Några ord

Om du söker en hel, eller en del av utbildning eller kanske bara vill köra upp som privatist så kan vi på Caroli Trafikskola definitivt hjälpa dig.

Vi är medlemmar i Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) som är en organisation för trafikskoleföretag som driver yrkesmässig förarutbildning. En STR-ansluten trafikskola erbjuder dig en personligt anpassad och kostnadseffektiv utbildning. STR står för kvalitet sedan 1939. Vi utbildar säkra och trygga förare – förare du själv vill möta i trafiken!