Vanliga frågor

Vi har här samlat några frågor vi brukar få i samband med övningskörning. Ni kan självklart alltid kontakta oss så ska vi i bästa mån försöka svara på era frågor och funderingar.

Fråga: Kan jag ta körkort för automatväxlad bil hos Caroli Trafikskola och vad innebär det?

Ja, oavsett vilket paket du väljer för B-körkort kan du genomföra körutbildningen med en automatväxlad bil. I övrigt innebär det ingen skillnad avseende utbildningen, men du kommer få ett villkor i ditt körkort som innebär att du endast får köra automatväxlad bil. Men vid ett senare tillfälle kan du när som helst genomföra ett nytt förarprov för manuellt växlad bil och häva begränsningen.

Fråga: Kan jag bli hämtad och lämnad till körningen? Betyder det att det dras på min körtid då eller?

Ja, den tid det tar för läraren att hämta/lämna dig dras av på din körtid.

Fråga: Hur många körlektioner behöver jag?

Tyvärr en helt omöjlig fråga att svara på om vi aldrig kört med Dig. Däremot kan vi efter en eller ett par lektioner göra en uppskattning av antal lektioner, men det är många saker som styr utvecklingen t ex hur mycket Du kommer att köra hemma och hur regelbundet Du kör på trafikskolan.

De flesta kör någonstans mellan 15-25 lektioner men det finns också dem som bara kör 5-6 lektioner likaväl som det finns dem som behöver 30-50 lektioner. Allt är normalt!

Undvik att jämför Dig med kompisarna för som i allt annat är man olika även i körkortsutbildning. Tänk på att du övningskör inte bara för att klara av ett prov utan för att klara dig resten av livet i trafiken.

Fråga: Jag undrar hur länge ni har öppet för körlektioner? Slutar jobbet 17.00 och hade behövt köra efter det. Samt, väldigt ofta.

Vår sista körlektion börjar kl 16:25 (beroende på vilken lärare man kör med), är det så att man endast kan köra sena eftermiddagar så bör man vara ute i god tid för att boka, det vill säga ca 5 veckor innan man påbörjar sin utbildning. Vi rekommenderar inte att man kör en hel utbildning så sena tider då det oftast är mycket trafik vid den tiden och det blir betydligt svårare att ta in all information, risken är att din utbildning tar längre tid. Dessutom är man också ganska trött efter en hel dag på jobbet eller skolan.

Fråga: Är det någonting speciellt som man ska ha med sig vid inskrivningen utom leg och körkortstillstånd? Hur lång väntetid är det på körlektionerna?

Det är inget mer än ett ID eller pass som behövs vid inskrivningen. Vi har direkt linje till transportstyrelsen och kan där se om du har ett giltigt körkortstillstånd. Du kan också skriva in dig via vår hemsida, du måste dock även köpa en utbildning för att vi ska kunna skriva in dig, själva inskrivningen är gratis.

Normalt sett så kan du få körlektioner redan efter 3 till 4 veckor, däremot kan det tidvis dröja ca 6 till 8 veckor om det är högsäsong som tex. vid sommarlov eller juletider. Det är dock viktigt att man reserverar tider till sig några veckor framåt hela tiden. Speciellt om man tänker köra intensivt.

Kontakta oss för att få aktuell väntetid.

Fråga: Kan handledaren följa med på mina körlektioner?

Hos oss på Caroli Trafikskola får handledare/förälder gärna följa med på körlektionerna.

Fråga: Utför ni syntest?

Nej, däremot går det bra att besöka Smarteyes på Triangeln eller Emporia i Malmö, är du kund hos oss kostar ditt syntest 75 kr.

Fråga: Finns utbildningen tillgänglig på fler språk än svenska?

Teoridelen av körkortsutbildningen, både böcker och körkortstester, finns tillgänglig på både svenska och engelska, dock hålls inga kurser på andra språk än svenska, detta gäller våra teorikurser, riskutbildning samt handledarkursen. Vi har däremot trafiklärare som förutom svenska talar engelska.

Fråga: Vad innebär en "utbildningskontroll"?

Den så kallade utbildningskontrollen är ett sätt att kvalitetssäkra din körutbildning genom att du får köra en lektion med vår utbildningsledare som då ger dig både positiv och negativ kritik. Detta brukar vara mycket värdefullt inför uppkörningen, inte minst eftersom du blir bedömd av någon annan än din vanliga lärare.

Fråga: Vad kostar det att ta körkort?

Det är i princip omöjligt att svara på, men din egen förmåga samt möjlighet att övningsköra hemma påverkar naturligtvis kostnaden för ditt körkort. Även andra faktorer spelar roll för vad kostnaden kommer bli, t ex ditt eget engagemang, motivering, förkunskaper, övningskörning hemma m.m

Fråga: Gäller era paketpriser endast intensivkurser eller kan jag lägga upp mina körlektioner hur jag vill?

Nej, våra paketpriser gäller inte bara intensivutbildning, du bestämmer själv din egen takt.